I když vypadáme jinak, uvnitř jsme stejní

Vedení ŠkolyErasmus - skupinové

I když vypadáme jinak, uvnitř jsme stejní

V rámci projektu Erasmus+ comMUNity proběhla na naší škole v říjnu 2021 mezinárodní návštěva z Lotyšska, Turecka a Polska.

I když vypadáme jinak, uvnitř jsme stejní. Tak by se daly shrnout moje pocity po společně prožitém týdnu se studenty z Lotyšska, Turecka a Polska v Třebíči v říjnu 2021. Strávili jsme úžasný týden poznáváním se navzájem a zároveň poznáváním krás Česka.

Všichni naši hosté z Jelgavas Valsts ģimnāzija (Lotyšska), Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Iłży (Polska) a Atakum Anadolu Imam Hatip Lisesi (Turecka) přijeli v neděli 10. října a první večer se seznamovali se svými hostitelskými rodinami. Pondělí byl pro naše hosty prvním celým dnem v Česku. Provedli jsme je po naší škole i po nejvýznamnějších třebíčských památkách. V úterý dopoledne jsme měli přednášku o debatování od České debatní ligy a hned odpoledne jsme dostali možnost nově nabyté vědomosti uvést v praxi, protože studentky z Turecka si pro nás připravily několik debatních her.  Ve středu ráno jsme se rozdělili do tří skupin a navštívili jsme Centrum tradiční lidové kultury. Asi to nikdo nečekal, ale právě program, který jsme tam zhlédli, prolomil ledy víc než cokoliv předtím. Každé odpoledne jsme měli volno, což každý využil jinak. Někdo jel na výlet, někdo šel do restaurace, a někteří dokonce navštívili taneční. Ve čtvrtek jsme jeli na náš první společný výlet. Navštívili jsme Lednicko-valtický areál a Mikulov. Ráno jsme šli na prohlídku zámku a parku. Odpoledne nás zaujalo Muzeum železné opony, kde jsme si uvědomili, že svoboda je obrovské privilegium a že konání tohoto projektu by před několika lety nebylo vůbec možné. Den jsme zakončili krátkou návštěvou Mikulova. Pátek byl posledním kompletním dnem projektu. Po krátkém ranním programu jsme šli na oficiální setkání se starostou města. Ten nám stručně představil město a my jsme mu mohli klást otázky. Po obědě jsme jeli na výlet do Brna. Paní učitelka Budějovská nás provedla městem z hradu Špilberk přes katedrálu sv. Petra a Pavla až do obchodního domu Vaňkovka. Po návratu do Třebíče nastal čas slavit. Všichni jsme dostali certifikát o absolvování programu, poděkovali všem, kteří jakkoliv pomohli s organizací, a měli poslední šanci prohodit pár slov, protože ještě v pátek večer odjely polské studentky zpět domů.

Byl to skvělý týden a já doufám, že se aspoň s některými „výměnnými“ studenty znovu potkám.

 

Filip Nekuda, VIII

 

Erasmus visit to Třebíč 2021